Ruby on Rails expert

NLdoet - Aveleijn 't Veldhoes

Martijn Momberg, 19-03-2013

Afgelopen vrijdag (15 maart) zijn we, gehuld in onze gloednieuwe polo’s, met zeven collega’s een dag actief geweest voor Aveleijn ’t Veldhoes in Enschede.

Nedforce werkt vrijwillig tijdens NLdoet

’t Veldhoes is een woonvoorziening waar mensen met een beperking 24 uur per dag gebruik kunnen maken van begeleiding. Iedere bewoner heeft een eigen woon- en slaapkamer, voorzien van een badkamer, keuken en balkon. De bewoners van Aveleijn ’t Veldhoes kunnen hierdoor zelfstandig leven, maar zaken zoals ontbijten en avondeten worden over het algemeen gezamenlijk gedaan in een van de twee gezellig ingerichte inloopruimten. Daarnaast is er een grote binnentuin, waar met name in de lente en zomer gebruik van wordt gemaakt.

In een van de inloopruimten begon onze dag met een kop koffie en een kennismaking met Jolein (werkzaam bij Aveleijn) en twee tuinmannen, waar we deze dag gezamenlijk mee aan het werk zijn gegaan.

Koffiepauze bij Aveleijn

Tijdens de koffie is ons verteld wat we deze dag mochten gaan doen. Het personeel en de bewoners van ’t Veldhoes wilden graag dat de balkons eens goed werden geschrobd (de balkons zaten vol met alg en andere aanslag) en dat de tuin alvast klaar wordt gemaakt voor de lentezon, waar iedereen toch wel aan toe is . Er zijn daarom drie teams gemaakt. Pieter en de beide Stefans werden ‘team tuin’ en Roel & Peter en Marthe & Martijn respectievelijk ‘team balkon 1’ en ‘team balkon 2’. Het was afwachten of we wel in de tuin konden beginnen, aangezien het de afgelopen weken behoorlijk koud is geweest. Gelukkig gaf de thermometer een temperatuur aan van 3 graden boven 0 en is er een vrij zachte nacht aan vrijdag de 15e voorafgegaan, waardoor de tuin bewerkbaar is gebleken.

Het tuin-team is direct gestart met het zware werk. Een grote hoeveelheid nieuwe tegels moest van de parkeerplaats naar de binnentuin worden verplaatst. De tegels worden gebruikt om de paden te verbreden, zodat het ook met een rolstoel mogelijk is om de tuin in te gaan.

De nieuwe tegels worden aangeleverd

Vervolgens begonnen Stefan, Stefan en Pieter met het verwijderen van struikgewas, zodat er meer plaats is voor het terras en nieuwe planten. Ondanks de ietwat bevroren grond, hebben zij zich niet uit het veld laten slaan en is team tuin volop aan het graven en spitten geslagen.

Nedforce aan het werk in de tuin

Al snel begonnen de harde werkers het warm te krijgen, want het werk is een stuk fysieker dan het programmeren, dat we normaal doen. Gelukkig heeft Jolein ons goed verzorgd, en was er de hele dag voldoende eten en drinken beschikbaar.

Het begint al vorm te krijgen

Naast het tuin-team zijn er zoals gezegd ook twee teams bezig gegaan met het schrobben van de terrassen en balkons.

Ook de balkons werden goed geschrobd

Deze balkons zijn al lange tijd niet schoongemaakt, wat ook wel te zien was aan de groene en zwarte aanslag. Gewapend met emmers vol chemische middelen, een stalen borstel en een aantal stevige bezems, zijn we de strijd met de zwarte en groene plekken aangegaan.

Flinke aanslag op het balkon

Onder toeziend ook van enthousiaste (en soms ook behoorlijk kritische) bewoners zijn we de hele dag aan het schrobben geweest. Peter & Roel en Marthe & Martijn bleken goed op elkaar ingespeeld, want de balkons werden in sneltreinvaart omgetoverd van vieze groene, naar schone witte balkons.

Het resultaat na het schrobben

Overigens waren niet alleen het personeel en de bewoners van Aveleijn ’t Veldhoes blij met- en op de hoogte van onze werkzaamheden, ook verschillende film- en cameraploegen wisten ons te vinden. Al vroeg in de ochtend zijn de werkzaamheden op film vastgelegd en wist Stefan een gaatje vrij te maken om een aantal vragen te beantwoorden.

Al met al was het een erg leuke dag, waar we met plezier aan hebben gewerkt. Het was leuk om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de leefomgeving van de bewoners van Aveleijn ‘t Veldhoes. De reacties van de bewoners, het enthousiasme van het personeel en de interesse van omwonenden en andere bedrijven (we zijn zelfs ’herkend’ als stratenmakers) hebben ervoor gezorgd dat we volgende jaar zeker weer gaan klussen tijdens NLdoet!

De NLdoet oorkonde

Bij deze willen we NLdoet bedanken voor deze leuke en belangrijke actie, Aveleijn ’t Veldhoes voor de leuke klus en in het bijzonder Jolein voor haar enthousiasme en de goede verzorging tijdens deze dag.

Het team van Nedforce bij Aveleijn